Fantázialények - Sárkány | Sorköz - Olvasásra kijelölt hely: Fantázialények - Sárkány

2015. február 10., kedd

Fantázialények - Sárkány

sárkány
Forrás: ?
A sárkányok a legismertebb és legjobban csodált mitikus lények közé tartoznak. A kínai kultúrában már 5000 évvel ezelőtt fontos szerepet játszottak, és ma is sorra születnek a róluk szóló történetek. Sokan a fantasy irodalom szimbólumának tekintik őket.

A sárkányok számtalan népcsoport hitvilágában felbukkannak, éppen ezért valódi eredetüket homály fedi. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a régmúltban felfedezett dinoszaurusz csontvázak szolgáltak a legendák alapjául, ez az elképzelés azonban elég valószínűtlen. Ritkán találnak az emberek teljesen épen maradt csontvázakat, amelyekből el lehet képzelni egy sárkányszerű lényt. Mások szerint ma is élő állatok ihlették a szóban forgó legendákat. Sárkányéknál a kígyó vagy gyík test egyértelműen családi vonás, de a denevér szárny, az oroszlán karom, a ló- és a kutyafej is elég gyakori.

Testüket többnyire pikkelyek borítják, amelyek szinte bármilyen színűek lehetnek. Közös jellemzőjük, hogy tojással szaporodnak és nagyon hosszú életűek. Egyes mitológiákban halhatatlanok, de a halandó sárkányok is több száz évig élnek. Megjelenésük igen változatos lehet, ezért célszerű szétválasztani a keleti és a nyugati fajokat.

A keleti sárkányoknak hosszú, kígyószerű testük és rövid, karmokban végződő lábaik vannak. Szárnyakkal csak ritkán rendelkeznek, de ez nem gátolja meg őket abban, hogy ide-oda röpködjenek. A kínaiaknál a sárkányok jóságosak, bölcsek és gyógyító erejük van. Segítik az embereket, például esőt hoznak a földműveseknek. A sárkány évszázadok óta a kínai császár védelmezője, és a trónját sárkánytrónnak nevezték.

A délkelet-ázsiai sárkány neve naga, amely beépült a buddhista és a hindu hitvilágba is. A naga a templomok, kapuk őre. Itt jelenik meg először, hogy egy sárkánynak több feje is lehet (5 vagy 7). Indiában már rosszindulatú sárkányok is felbukkannak, de a legenda szerint Buddha megtérített egy Apala nevű folyami sárkányt, aki azóta védelmezi a híveket. 

Az Urál vidéki tatárok kétfejű, szárnyas sárkánya Zilant. Ő egyik fejével füvet, a másikkal embert, többnyire szüzeket eszik.

A nyugati sárkányoknak már nem olyan megnyúlt a testük, mint keleti rokonaiknak. Pikkelyeik nagyon kemények, ezért nem könnyű megsebezni őket. Sokan közülük képesek tüzet okádni és denevérszárnyakon repülni. Lábaik száma négy vagy kettő. Utóbbi esetben a mellső végtagok alakultak át szárnnyá. 

A nyugati sárkányok rendszerint gonoszak, egyaránt veszélyesek a háziállatokra és az emberre is. Főleg a középkorban terjedt el az a nézet, hogy a sárkányokat ki kell irtani. Aki le tudott győzni egy ilyen démoni teremtményt, azt nagy tisztelet övezte. A sárkányölőket az is motiválta, hogy a sárkányok gyakran káprázatos kincseket őriztek barlangjukban. A germán mitológiában Fafnir őrizte a Niebelungok kincsét, amíg egy Siegfried nevű hős meg nem ölte.

A keresztény hitvilágban Szent György legendája a legismertebb ilyen típusú történet. Szent György egy bátor lovag volt, akit egy király bízott meg a sárkány megölésével. A legenda szerint a sárkány egyesével rabolta el az ország szüzeit. A király kétségbe volt esve, mert a következő áldozat az ő lánya lett volna. Szent György azonban lándzsájával leszúrta a bestiát, mielőtt az elragadhatta volna a királylányt.

A fantasy feltörekvő műfajának köszönhetően a sárkányok ma sem hagytak el bennünket. Gondoljunk csak a Sárkányszív című filmre, vagy Christopher Paolini Eragon-sorozatára. Az Így neveld a sárkányodat című animációs film és az alapjául szolgáló könyvsorozat is ezekről a szárnyas lényekről szól. A Harry Potter-könyvekben is különböző fajtájú sárkányokat találunk, például egy magyar mennydörgőt. Michael Ende A végtelen történet című regényében Fuhur a sárkányok egy külön csoportját képviseli: szerencsesárkány, egy fehér, kutyafejű lény, aki nevéhez híven szerencsét hoz. De fontos szerepet tölt be egy sárkány a Mulan című Disney-filmben a főszereplő segítőjeként, a Shrekben a királylány tornyának őrzőjeként, magyar vonatkozásban pedig ott van Süsü, a híres egyfejű. 

Ha ez nem lenne elég, a Wikipédia részletes listát nyújt a sárkányok különböző típusairól és a populáris kultúra sárkányairól, böngészhettek bőven. :)

4 megjegyzés:

  1. Yay! :D Majdnem felvisítottam, mikor láttam, hogy erről írtál, annyira megörültem! Nagyon tetszett nekem is, ahogy megírtad, sőt csomó infót nem tudtam, hiába vagyok olyan nagy sárkány fanatikus, szóval jó volt olvasni.

    A Sárkányszív gyerekkori nagy kedvencem, mindig végigbömbölöm, de a többi példát is jó volt említve látni, mert azokat is szeretem.

    A kép is csúcsszuper, én mindig bénázom, és alig találok valami szépet, ha keresek, mondjuk ez mellékes, azt akartam mondani tömören, hogy az elejétől végéig imádom a posztot :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tudtam újat mondani. Bár igazság szerint annyi információ van róluk, hogy nehezemre esett válogatni és úgy érzem, egy csomó mindent kihagytam a posztból... De legalább ha valaha sárkányokról szeretnél írni, bőven lesz honnan tájékozódnod. :)
      (A képpel most én is szenvedtem, mert nem találtam olyan fekvőt, aminek be tudtam volna azonosítani a forrását... Miért mindenki álló képet készít a sárkányokról?! :D)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


blogger template by lovebird